Vipp - De la un banal coş de gunoi la MoMA - HubDesign
214
post-template-default,single,single-post,postid-214,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Ceramics-Living

Vipp – De la un banal coş de gunoi la MoMA

În 1939, Holger Nielsen a scris primul capitol al poveștii Vipp, atunci când a conceput un coş de gunoi cu pedală, pentru salonul de coafură al soției sale.

Povestea Vipp începe într-o duminică, în 1931, când, după împlinirea vârstei de 17 ani, Holger Nielsen câștigă o mașină, la o loterie de pe stadionul de fotbal local. Holger iubește mașinile, dar nu are permis de conducere și, prin urmare, decide să vândă mașina și să investească într-un strung de metal, care îi permite să lucreze cu una dintre mare sale pasiuni – oțelul. Acesta este începutul fabricii de metal Holger în micul oraș danez Randers. „- Holger!”, a exclamat soţia, Marie. „- Am nevoie de un coș de gunoi pentru salonul meu. Poți să-mi faci unul? „

Expert în lucrul cu oţelul, soţul face un coș care funcționează, aşa cum foarte puțini oameni şi-au putut imagina până atunci. După ce a petrecut mai multe zile, lucrând în atelierul său, Holger este gata să-i arate lui Marie coşul cu pedala Vipp – iar soţia este încântată de rezultat.

Inițial, Vipp era destinat doar pentru salonul de coafură al soţiei. Cu toate acestea, multe alte soții care vizitau salonul au considerat că Vipp este perfect pentru diverse alte spaţii, în special având în vedere designul său practic și robust. Așa că, Vipp devine în curând o caracteristică permanentă a clinicilor daneze și rămâne o prerogativă pentru piața profesională în următorii 50 de ani.

Funcționalitatea rămâne punctul de plecare pentru producția în fabrica de metal Holger Nielsen până la moartea fondatorului, în 1992. „Un design bun nu iese din modă”, obișnuia Holger să spună.

Jette, fiica lui Holger nu poate suporta să vadă lucrarea vieții tatălui ei vândută și decide să preia compania, care are un singur angajat. Jette Egelund are un vis. Ea a a crescut cu Vipp în casa ei din copilărie și vrea ca şi alții să se bucure de acesta în casele lor. Cu Vipp la subraț, Jette face ce tatăl ei nu a făcut – vizite la clienții. Ea vizitează cele mai bune magazine de mobilier şi design din Scandinavia. Foarte puțini recunosc potențialul lui Vipp, dar Jette nu își pierde niciodată credința, iar hotărârea ei este răsplătită. Tot mai mulți oameni se îndrăgostesc de Vipp, iar atunci când Conran Shop începe să comande pentru magazinele lor din Londra și Paris, Jette știe că este pe drumul cel bun. Astăzi, Vipp este o afacere de familie la a treia generație. Jette a fost alături de cei doi copii, Sofie și Kasper, care, împreună cu o echipă dedicată de angajați și o gamă tot mai mare de produse, continuă adăugarea de capitole poveste Vipp. Compania produce acum, de la sisteme mici funcţionale şi obiecte de design pentru întreaga casă, la bucătării şi băi.

În 2008, Vipp a deschis Vipp Inc în Tribecca, New York, pentru a se asigura că oamenii de pe cealaltă parte a Atlanticului, vor avea acces la instrumente funcționale în casa lor.

Doar un an mai târziu, în noiembrie 2009, Vipp a fost acceptat în colecția permanentă de arhitectură şi design a Muzeului de Artă Modernă din New York (MoMA).

„M-am simțit ca la începutul unui nou capitol în istoria Vipp, când am zburat peste Atlantic pentru un discurs la MoMA. Imaginați-vă coşul de gunoi al tatălui meu alaturi de cele mai recunoscute piese clasice de design din lume. A fost și încă este o mare onoare, mai ales când mă gândesc la cât de greu și lung a fost drumul până la acea mare zi mare. ” – Jette Egelund.

No Comments

Post A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.